© Sami Nikkari
Iloiset Oppijat

Koulutukset

Vaikka kaikille yhteisesti sopivan ja tarpeellisen määrittely on hankalaa, ellei jopa mahdotonta, pidämme lähtökohtana sitä, että useimmat meistä haluavat viettää sujuvaa arjen yhteiseloa lemmikiksi hankitun koiransa kanssa. Usein koirakouluun osallistumisen toivotaankin tuottavan koiralle “yleistä tottelevaisuutta”, tai “perustottelevaisuutta”. Yleinen tottelevaisuus on kuitenkin varsin abstrakti ja epämääräinen käytös koulutettavaksi. Sillä viitataan laajempaan kokonaisuuteen, joka syntyy koiran omistajan tietoisesti tai tiedostamattaan kouluttamien käytösten ja niiden yhteydessä syntyneiden laajempien oppimisvaikutusten, sekä omistajan johdonmukaisen ja ennakoitavan käyttäytymisen avulla. Jos tavoitteena on kaikissa tilanteissa hyvin käyttäytyvä koira, on sen hallittava kaikki neljä perustaitoa.

Kaikille sopivaa ja tarpeellista

Koulutuksen perusteet - Koirakon perustaidot

Olitpa sitten eläinkouluttaja, muusikko, urheilija, palomies tai sotilas, tiedät perusharjoitusten merkityksen kokonaisuudelle. Niitä harjoitellaan yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka ne jo osattaisiinkin. Olet tervetullut kertaamaan jo osaamaasi tai oppimaan ihan uutta perusteista lähtien - pohjatietoja tai -taitoja ei tarvita!

Pentukoiran omistajan työkalut - koiran omistajuuteen herääminen

Ryhmä on suunnattu alle puolivuotiaiden pentukoirien omistajille, jotka haluavat saada koiran kehitykselle parhaan mahdollisen suunnan jo pennusta alkaen.

Iloisesti hihnassa

Hihnassa kulkemiseen koira saa todennäköisesti eniten harjoitusta elämänsä aikana. Puolen tunnin lenkki kolmesti päivässä tarkoittaa vuodessa 548 tuntia harjoitusta hihnassa kävelemiseen. Mitä muuta käytöstä harjoittelet yhtä paljon? Koiran koosta riippuen se ottaa muutaman metrin matkalla kymmeniä tai satoja askelia. Lopputulos riippuu siitä, miten noista askeleista suurin osa kuljetaan - hihna kireällä vai hihna löysällä?

Iloisesti luoksetullen

Luoksetuloa ei tule pitää itsestään selvyytenä, mutta onneksi sen koulutus on kuitenkin hyvin yksinkertaista ja helppoa. Tarvitset ainoastaan koirallesi toimivan vahvisteen ja itsellesi pitkäjänteisyyttä harjoitella erilaisissa ympäristöissä. Tällä kurssilla opit vahvisteen käytön ja luoksetulon harjoitussuunnitelman laatimisen.

Yksityistunnit

Perusasiat jo hallitseville

Hajuerottelu

Koiran hajuaisti on täysin ylivertainen ihmisen nenään verrattuna. Myös hajujen merkitys koiran elämässä on erilainen kuin ihmisellä. Suuren eron vuoksi koiran omistaja saattaa helposti unohtaa, että koira elää jatkuvasti valtavassa erilaisten hajuviestien maailmassa, jossa eri hajuilla on eri merkitys. Tämä voi näkyä esimerkiksi lenkillä ollessa äkillisenä kiihtymisenä ilman mitään näkyvää syytä. Opettamalla koira erottamaan tiettyjä hajuja toisistaan, ohjaaja ottaa koiran hajuaistin paremmin kontrolliinsa ja samalla koiran hallinta ja sen yleinen rauhallisuus lisääntyvät. Hajuerottelu ei ole sen vaikeampaa kuin mikään muukaan ärsykekontrollikoulutus, sillä koiraahan ei yleensä tarvitse opettaa haistamaan. Koiran ja ohjaajan opittua hajujen erottelun periaatteen, on uusien etsittävien hajujen lisääminen ja väärien poiserottelu hyvin helppoa ja yksinkertaista. Hajuksi voit keksiä mitä tahansa: sienet, luteet, jänikset, hirvet, homeet, raha, huumeet, marjat jne.

Yksityistunnit

Laatikkoleikki
Kissa katsoo televisiota Rottweiler ja siperianhusky